Springer Nature tájékoztató

A Springer Verlag és a Palgrave-McMillan kiadók tavalyi egyesülése jelentősen átalakította a két kiadó korábbi üzleti modelljét. Áprilisban – a UKSG konferenciáról hazafelé jövet - meghívást kaptunk a cég londoni központi irodájába, ahol bemutatták a magyar nemzeti konzorcium számára készített üzleti tervüket.

A jövő évtől mindkét tartalom kizárólag konzorciumi áron érhető majd el Magyarországon – egyedi folyóiratcímek megrendelésére a jelenlegi feltételek mellett már nem lesz lehetőség.

Az „all inclusive” ajánlatban a SpringerNature kiadó 2018-tól kombinált csomagban kínálja a SpringerLink adatbázist + a teljes Nature folyóirat-családot azoknak az EISZ intézményeknek, akik tagjai mindkét konzorciumnak.

Idén a 39 tagot számláló SpringerLink konzorciumon belül 16 olyan intézmény van, akik Nature előfizetők is egyben. A jelenlegi támogatási rendszer szerint a SpringerLink 50% támogatásban részesül az EISZ program költségvetéséből, a Nature folyóiratokon azonban nincsen támogatás. A Titkárság most dolgozik egy új támogatási modell kialakításán. Terveink szerint 2018-ban a kombinált csomagban mindkét tartalom megkapja az 50% EISZ-támogatást. Az intézmények döntését elősegítendő, próbaszámításokat végeztünk, amelyek a várható önrészeket tartalmazzák a kombinált modell esetén.

A tervezetet a június 9-én ülésező Programtanács elé terjesztjük. Az értekezlet egyetlen napirendi pontja a 2018-as beszerzési és költségvetési terv véglegesítése lesz. A szavazás után részletes tájékoztatót teszünk közzé honlapunkon.

A SpringerNature kiadó szintén nemzeti licenc előfizetés keretében kínálja a közel 10 ezer címet tartalmazó Springer e-könyvcsomagot - örökáras vásárlás keretében. Az EISZ beszerzési terve szerint ennek lehetőségét a harmadik negyedévben vizsgáljuk meg, amikor már látni fogjuk az árfolyamok idei alakulását, így meghatározhatjuk, mekkora támogatást tudunk biztosítani az EISZ keretből – és a tagintézményeknek is tisztább képük lesz az esetleges maradványpénzek összegéről, illetve a 2017-ben még felhasználható egyéb pénzügyi forrásokról, tartalék keretekről. A próbaszámításokat az e-könyvcsomag esetében is elvégeztük.

Tekintettel arra, hogy az indikatív ajánlatok nem nyilvánosak, és a közbeszerzési eljárásig üzleti titoknak minősülnek, a próbaszámításokat tartalmazó táblázatokat nem tölthetjük fel honlapunkra. Az intézmények kérése alapján a saját várható önrészükre vonatkozó adatokat szívesen megküldjük.

A próbaszámítás igényelhető az e-mail címen.

IMG 20170412 153938