Thomas Ender tájképei a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában

Bemutatjuk Thomas Ender (1793-1875) osztrák tájképfestő akvarelljeit, melyeket az akkori Magyarország északi és északkeleti részein, valamint Galícia hegyeiben festett, a mai Szlovákia, kis részben Lengyelország, Ukrajna és Magyarország területén. A 219 akvarellt Waldstein János gróf (1809-1876), jogász és művészetpártoló, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatótanácsának tagja ajándékozta az Akadémiának 1868-ban. Ezt a Waldstein-gyűjteményt ma az Akadémia Könyvtárának Kézirattára őrzi Ms 4409 jelzeten.

A képek e vidékek festői tájait ábrázolják: folyók lapályát, patakokat, hegyi tavakat, hegycsúcsokat, várromokat, kastélyokat és parkokat, városokat, falurészletet. A városok, falvak azóta megváltoztak, az épületek egy része elpusztult, némely helyen a természeti tájat is átalakították. A képekhez leíró szövegeket fűztünk. A várak, városok, az épületek történetét általában a 19. század végéig követjük, és ennek megfelelő a megadott irodalom. A képeket olyan sorrendben mutatjuk be, mintha egy utazáson magunk is bejárnánk ezeket a tájakat, de kereséssel bárki maga kiválaszthatja a kívánt képeket. A tájékozódásban térképek segítenek. Bemutatjuk a művész életét és művét és a gyűjtemény történetét.

A képek megóvásának szempontján túl az vezérelt bennünket, hogy Ender képeit a világhálón minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegyük művészettörténészek, kert- és helytörténészek, műemlékvédelmi szakemberek, néprajzkutatók, utazók és természetjárók, diákok és tanárok, a természet és a szépségek iránt fogékony minden ember számára. Legyenek a képek és az ábrázolt természeti és kulturális értékek mindannyiunk, a szomszédos országok és Európa közös kincsei. A szövegek négy nyelven olvashatók: magyarul, szlovákul, németül és angolul.

Ez a munka a magyar millennium alkalmából 2000-ben készült, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma anyagi támogatásával, az 1825-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémia 1826-ban alapított Könyvtárának 175 éves jubileuma tiszteletére, valamint Thomas Ender halálának 125. évfordulójára.

A webhely megtekintésére 800 × 600 vagy ennél jobb felbontású képernyőt ajánlunk. Kérjük, a böngészőben (Internet Explorer, Netscape stb.) állítson be megfelelő - nem túl nagy - betűméretet.

(RM)

Jogi kérdések
A webhelyen található állományok: szövegek és képek letölthetők, de csak oktatási vagy saját célra. Minden egyéb terjesztés és publikálás és minden kereskedelmi célú felhasználás csak a szerzői jog birtokosának előzetes írásbeli engedélyével történhet.

Copyright
Szöveg és kép: Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, Budapest, 2000
(Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye)
Web terv és szoftver: Krén Emil és Marx Dániel, Budapest, 2000